Twitter Linked In

Één obstakel: het salaris

 

U heeft de blogs van Solidstep uren bestudeerd. De tips en trucs toegepast, op een vacature waarvan uw hart sneller van ging kloppen J. U heeft alle interviewrondes prima en hopelijk ontspannen doorlopen. Nu is het bijna zover, u gaat een nieuw arbeidscontract ondertekenen. U voelt zich weer zoals de dag waarop u voor het eerst een kus kreeg van het mooiste meisje in de klas… happy, trots en vol van energie. Gefeliciteerd dat u zover bent gekomen, maar…. Er is nog één obstakel: het salaris.

Toch een belangrijke fase in de procedure, niet?

 
U wilt niet dat de energie en de trots die u zojuist heeft opgedaan verdwijnt, door een kwestie als geld, toch? Maar u wilt ook niet voor een salaris (of voorwaarden) gaan werken waarmee u het niet mee eens bent. Uw arbeid en inzet is immers wat waard! Kortom: u moet het eens worden over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het huwelijk staat op het punt van beginnen, u hoeft alleen nog maar uw ‘Ja ik wil’ te geven en op het contract te zetten.

 
Het  aangeboden salaris door de opdrachtgever is over het algemeen marktconform te noemen. Met andere woorden: het salaris is afgeleid van de vraag en het aanbod in de sector waarin u werkzaam gaat zijn. Wellicht dat er een cao wordt gevolgd, maar dit is wel sterk afhankelijk van het type organisatie en de branche waarin u komt te werken. Indien er geen cao wordt gevolgd, dan zijn de marktwerking regels van kracht. Vraag en het aanbod zijn dan van mede van invloed op de hoogte van het salaris. Schaarste op de arbeidsmarkt en mate van gevraagde specialistische kennis of vaardigheden hebben hier ook invloed op. Vrij logisch toch?

 
Heeft u bij dit marktconforme salaris een goed gevoel?  Vaak zijn salaris en voorwaarden op voorhand bekend. Deze staan bij de vacature of zijn terug te vinden in geldende cao. Of gaat u akkoord met het voorstelde salaris omdat u al een tijd thuis zit? Of omdat u weet dat het crisis is en dat u daarom vindt dat u niet te veel mag eisen? Zo kunt u vast nog wel meer van dit soort vragen bedenken. De kern is en blijft, bent u tevreden en kunt u zich vinden in het voorgesteld contract en arbeidsvoorwaarden? Of wilt u dat er andere salaris en-/of arbeidsvoorwaarden in het contract worden opgenomen? Is dit überhaupt mogelijk, denk hierbij aan de cao afspraken die gelden.

 
Mijn tip: stel de vragen waarover u twijfelt. U gaat immers een vertrouwensrelatie met elkaar aan. Daarom is het van belang om transparant en open te communiceren. U mag er vanuit gaan dat uw nieuwe werkgever ook eerlijk en transparant naar u toe is.

Probeer daarom realistisch te zijn wanneer u onderhandeld over salaris en arbeidsvoorwaarden. Ga onderzoeken wat het gemiddelde salaris is en de logische arbeidsvoorwaarden zijn voor uw leeftijd en werkniveau. Op deze manier weet u waar u staat op de arbeidsladder. Kijk niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst. Denk hierbij aan groei in salaris en doorgroei mogelijkheden in functies.

 
Volg uw gevoel en wees realistisch. Een valse start is geen goed begin voor een langdurige samenwerking.

 
Indien uw gevoel niet goed is, dan adviseer ik u om niet met elkaar in zee te gaan. De voorwaarden waaronder u gaat werken blijven een belangrijke rol spelen in uw carrière.

 
Succes.

 

Frank Mateman


Laat een reactie achter