Twitter Linked In

Wie het kleine niet eert…

Welkom, het nieuwe jaar is aangebroken en we gaan er zoals u van Solidstep kunt verwachten er weer met veel plezier tegenaan. Zoals u wellicht hebt gelezen in mijn laatste blog van 2013, zal er vanaf heden weer structureel op de vrijdag een blog te lezen zijn op onze site. Ik hoop dan ook dat ik u dit jaar weer vaker mag verwelkomen.

De eerste blog  in het nieuwe jaar zal gaan over de verwachtingen in arbeidsland voor 2014. Een prima bron om feiten en verwachtingen  te lezen in arbeidsland is door het UWV uitgebrachte Arbeidsmarktprognose voor 2014. Klik hier voor meer informatie.

Momenteel is er in Nederland één brandende vraag: Wordt er in 2014 banengroei verwacht?

Het lijkt erop dat we onze Oosterburen (Duitsland) gaan kopiëren wanneer we letten op de invulling van personeel en de verschillende smaakjes die hierin zijn te verkrijgen. Er wordt namelijk in 2014 geen extra werkgelegenheid verwacht maar juist een kleine krimp, maar er zal wel een toename zijn het  ontstaan van vacatures. Kortom het aantal banen zal toenemen maar het aantal uur in totaal zal niet stijgen.

Verwachting: De verwachte openstaande vacatures zullen meer door zelfstandige zonder personeel (ZZP) worden ingevuld. De vraag naar mensen in loondienst zal terug lopen. De wel ingevulde vacatures door een loondienst constructie worden niet standaard ingevuld met een fulltime dienstverband. De verwachting is dat een functie die fulltime openstaat, ingevuld word door twee parttimers. Vind u dit verfrissend of vind u het vervelend?

Ik zie het als verfrissend. Flexibiliteit komt niet alleen de werkgever ten goede maar het kan ook ten goede komen van de werknemer. De werknemer kan in twee of wellicht wel in drie verschillende keukens tegelijk werkzaam zijn. Geen oogkleppen en starheid meer, maar met een open en scherp vizier kijken naar de processen en werkzaamheden binnen de verschillende organisaties en de best practises opdoen en delen. Ook heeft hij/zij meerdere verschillende collega’s, dit wordt vaak ook als erg prettig en belangrijk ervaren.  Kortom: een breder vizier, meerdere sociale contacten en een andere wellicht verfrissende inslag voor de werkgevers.

Indien u dit leest en u bent een van de werkzoekende, wacht dan niet tot u gedwongen wordt om een duo baan te gaan zoeken. Ga opzoek naar de mogelijkheid voor een duo baan. Zoek informatie en stel u zelf open om op banen te solliciteren die u normaal links zou laten liggen ivm met de aangeboden aantal uur.

In het geval dat u een specialisme bezit en u bent werkzoekende, wacht dan niet langer om uw zelf in te schrijven bij de kamer van koophandel. Dit kan wel eens het moment zijn om ZZP-ers te worden. Er is namelijk altijd behoefte naar specialisme, zo kunt u de leuke en interessante opdrachten zelf uitkiezen. U bent aanzet!

Denk in kansen en verbreed uw horizon.

Frank Mateman


Laat een reactie achter