Twitter Linked In

WW, bedreiging of een uitkomst?

Wekelijks ziet u wel iets voorbij flitsen in de media.  Over de groep werkloze in de leeftijdscategorie 50+. Deze grijze golf die momenteel werkloos is, heeft moeite om een baan te vinden, aldus de overheid en de media. Maar hoe kan dit nu en is er inderdaad geen behoefte aan deze groep i.v.m. de leeftijd of zijn er andere zaken die een belangrijke rol spelen?

In een onderzoek dat gedaan is door “50 company” in het bedrijfsleven kwam een bijzonder resultaat naar voren. 86% van het bedrijfsleven heeft juist wel behoefte aan iemand met veel kennis en veel ervaring. De leeftijd van 50+ is voor het bedrijfsleven dus totaal geen issue. Maar waarom komt deze groep dan niet aan een baan?

De belangrijkste reden is het kostenplaatje. Nederland is 1 van de 6 landen, wereldwijd, die zich nog vast klampt aan een lineair verdien model. Met andere woorden: Hoe ouder je wordt hoe meer je verdient.

Hoe zit dat dan met de kosten?

Overall is het zo dat mensen de meeste kosten maken tussen hun 35e en 45e levensjaar. Denk aan hypotheek aflossen, schoolgaande kinderen, sociaal druk leven. Kortom, duur! Rond het 50e levensjaar zijn veel van deze kosten al verdwenen of drastisch verminderd. Veelal hebben de kinderen het ouderlijkhuis verlaten en is de hypotheek al behoorlijk afgelost. Kortom, minderuitgaven.

Hoe doen ze het in andere landen?

In andere landen maakt men gebruik van een ‘bol’ verdienmodel. Oplopend salaris tot de 35e en 45e levensjaar, daarna daalt het salaris weer rustig. Dus totaal anders dan een lineair verdien model.  Wanneer overall de meeste kosten worden gemaakt  verdient men ook het meest.  Zo blijft de groep van 50+ interessant voor de arbeidsmarkt en is het kostenplaatje te behappen voor het bedrijfsleven.

Het sociaal stelsel:

Vaak wordt het sociale stelsel in Nederland de hemel in geprezen, maar is het sociaal stelsel niet achterhaald en werkt het juist niet tegen ons? Wanneer de groep van 50+ aan het werk wil/kan, is het salaris vaak de laatste hobbel  die genomen moet worden. Vaak biedt het bedrijf een lager salaris dan deze groep in gedachte had, gewenning.

Wanneer  de groep van 50+ zijn/haar baan verliest, valt men vaak automatisch in een WW uitkering. Dit is 70/75% van zijn/haar laatste verdiende loon. Aangezien Nederland een lineair verdien model hanteert, zit deze groep vaak in de top van een functieschaal en is de WW uitkering ook niet bijzonder laag en waarschijnlijk nog hoger dan het geboden salaris door een nieuwe werkgever.

Van stimulans is dus niet echt sprake!

Kortom: Wanneer 50+ het echt beu is om thuis te zitten en serieus gaat onderzoeken wat er daadwerkelijk verdient moet worden om prima rond te kunnen komen, dan zijn er zeker wel kansen. Wees nou eerlijk: Werken is toch leuker dan thuis zitten?

 

Frank Mateman


Een reactie op: “WW, bedreiging of een uitkomst?”

  1. Marcel Luijten

    Misschien wordt deze groep wel gedumpd, omdat de productiefste jaren voorbij zijn en allerlei aan werk ,of aan leeftijd gerelateerde gezondheids kosten mede door de werkgever gedragen moeten worden het “zorgmodel.”


Laat een reactie achter